Panoramautsikt og solskjerming – samtidig!

Først når solen skinner går det opp for mange hva de glemte å tenke på i renoveringsprosjektet eller i den nye boligen sin. Med utvendig solskjerming slipper dagslyset inn, samtidig som både varme, solstråler og nysgjerrige blikk holdes ute.

– Jeg ville ha det mest mulig vedlikeholdsfritt, sier Aksel Skåland. Han ser ut over tomten som skråner ned mot Lundevatnet på grensen mellom Rogaland og Agder. Bak ham ligger et nyrenovert hus fra 1938. Bortsett fra skifertaket er det lite som minner om tidligere tider. Smal kledning, store vinduer med svarte aluminiumsbeslag, svartmalt mur – Skåland er fornøyd med resultatet.

Undersøkte mangler
– Det sto ferdig i februar. Før jeg begynte dro jeg rundt og snakket med folk som hadde bygget eller renovert, hvilke valg de hadde tatt og sånn. Men mest ville jeg finne ut hva de angret på i ettertid, sier han med et lite smil.

Strategien til Skåland har gitt boligen flere fordeler. Blant annet er det perfekt temperatur inne, selv om luften ute er både varm og trykkende. Solen har skint i flere uker, og ennå har sommeren bare så vidt begynt.

– De tre vinduene her i stuen har Screens fra NorDan, det samme har soveromsvinduet oppe, forteller Skåland mens han på magisk vis sender solskjermingen nedover de store vindusflatene. Panoramautsikten ut over Lundevatnet er den samme.

Mye lys, lite varme

– Vi prøver alltid å lytte til markedet, hva kundene våre vil ha. Det er sånn vi utvikler oss

– I dag vil mange ha store vindusflater som slipper dagslyset og naturen inn. Men vinduer som slipper inn mye lys, slipper jo også inn varme. Screens er et veldig bra alternativ for de som vil ha det beste av både dagslys og solskjerming, sier Maren Rasmussen, Marketingsjef i NorDan.

NorDan Screens reduserer opp til 90 prosent av solvarmen
– De kan styres både manuelt og automatisk, og kan kobles opp mot ønsket smarthjemløsning. Og siden de monteres på vinduer og skyvedører fra fabrikk, ligger de helt skjult når du ikke bruker dem. Jeg tenker at det er sånn solskjerming bør være – lite prangende, samtidig som den er supereffektiv, sier Rasmussen.

Vindu for alle værtyper
Vi kan ikke påberope oss sol og sommer hele året i Norge. Da er det godt å vite at NorDan Screens også er laget for å tåle tøffe værforhold. Aksel Skåland tenkte også på dager med mye vær da han renoverte boligen sin ved Lundevatnet.

– I tillegg til Screens er jeg sjeleglad for at jeg valgte vinduer med aluminiumsbekledning. Jeg hadde egentlig ikke tenkt på det, før en selger spurte meg om det kunne være aktuelt. Kledningen min er vedlikeholdsfri, og da vil jeg jo ha mest mulig vedlikeholdsfrie vinduer også, sier han.

Som de første på markedet leverte NorDan vinduer kledd i aluminium allerede på slutten av 1960-tallet. Men som på de fleste andre områder er det skjedd forbedringer også her, forteller Rasmussen.

Forventer 60 år
– Vi har en egen pulverlakkeringsfabrikk som lakkerer alt av aluminumsbeslag til NorDan sine produkter. De er ett av kun fem anlegg i verden med spesialkompetanse på denne typen pulverlakkering, som holder mye høyere standard enn alt annet vi har erfart. Rasmussen støtter Skåland og andre som vil bo nær vannkanten, samtidig som hun understreker viktigheten av å ta bevisste valg for å unngå unødvendig slitasje og skader på boligen.
– I dag vil folk bo så nær sjøkanten som mulig. Det forstår vi godt, men da blir det også større belastning på vinduene. Velger du vinduer med aluminiumsbeslag er du godt rustet. Vedlikeholdet blir enkelt og levetiden på vinduene blir lengre. Vi forventer 60 års levetid på produkter kledd i aluminium, og har 30 års garanti mot sopp og råte.

Mange tilvalg
NorDan er den ledende vindusprodusenten i Norge, men de slår seg ikke til ro med å levere vinduene alene. Spennende tilvalg utgjør en stadig større del av produktporteføljen, forteller Rasmussen.
– Mulighetene for individuelle tilpasninger er viktig for oss. Derfor kan du for eksempel velge blant 16 forskjellige farger til aluminiumsbekledning uten tillegg i pris. Og har du andre fargeønsker i RAL eller NCS-skalaen kan vi selvsagt tilby dette også.

For sommerelskere som ikke nødvendigvis elsker alt som følger med, har Rasmussen en praktisk løsning:
– Mange vil lufte mye om sommeren, spesielt på soverommet. Da er myggnetting til innadslående vinduer spesielt populært og velkomment, sier hun.

NorDan