Husnøkkelens tid er snart forbi

Om fem år er smartdører standard

Ingen febrilsk leting i lommene. Ingen nøkkel som plutselig er borte. Ikke noe fastfrosset nøkkelhull. Bare taste inn en firesifret kode, og du er hjemme. Eller du trenger ikke det en gang – døra til hjemmet ditt åpner og låser du fra smarttelefonen din. – Om maks fem år er dette standard i norske hjem, fastslår CMO (markedsdirektør) i NorDan Gruppen, Johannes Rasmussen på Moi.

Familiebedriften lengst sør i Rogaland ble etablert i 1926 og har siden da tuftet utviklingen til å bli markedsleder på innovasjon. Tradisjon for nyskaping står sterkt i konsernet som omsatte for 3,4 milliarder i 2020. Det er vinduer og dører i høy kvalitet med miljø i fokus det handler i utgangspunktet. Men vi har besluttet at vi skal være ledende innenfor smarte vinduer og dører med tilbehør. Da har smartdør stått øverst på agendaen sammen at vi leverer vinduer og dører med Screens montert i fabrikk.

– Døra er inngangen til det smarte hjem, proklamerer Rasmussen og fortsetter: – Det skjer mer på to-tre år nå enn det før gjorde på ti. I fjor utgjorde smartdører 12-13 % av dørsalget vårt, i år regner vi med å passere 20. Om tre år vil markedet tippe 50 %, og om maks fem år er dører med elektronisk lås standard i private hjem, slår han fast.

Tilnærmet lik i 4000 år

Trådløs kommunikasjon avgjørende

Vi snakker om en revolusjon. Mer enn fire tusen år har gått siden assyrerne og egypterne utviklet de aller første låsene til hjemmet sitt, operert med trenøkkel. I romertiden gikk man over til nøkler av jern og bronse, og den såkalte “skjelettnøkkelen” dominerte helt til midten av 1800-tallet, da Yale-låsen med flat nøkkel ble introdusert. Ennå er denne typen dominerende. Men nøkkel er nøkkel, og prinsippet det samme som i oldtiden. Fram til nå.

Det er imidlertid ikke urgammel historie som opptar Johannes Rasmussen. Han peker i stedet på vår nære fortid når han skal forklare bakgrunnen for paradigmeskiftet:

– Overgangen fra ledninger til trådløs kommunikasjon har vært avgjørende. Den har senket terskelen for å etablere smarte hjem ved at kostnadene er blitt mye lavere. Nå slipper man å planlegge alt i detalj før byggeprosjektene starter. Dette, sammen med at batterikvaliteten er blitt kraftig forbedret, har gjort nedslagsfeltet for smartdører mye større, forklarer Rasmussen.

Et tredje sentralt moment har vært smarttelefonens inntog. Nå kan man ha “huset i lomma” – alle funksjoner kan overvåkes og styres uavhengig av hvor man befinner seg. – Et fjerde og siste poeng som må med, er at systemene som nå ligger i bunn ikke er proprietære, men åpne. Dessuten er de enklere og rimeligere. I NorDan var vi veldig bevisst på ikke å binde oss til ett system, men ha fleksibilitet. 

Markedets mest komplette smarthusløsning

Tradisjon for nyskaping

I tråd med bedriftens mantra, “tradisjon for nyskaping”, kan NorDan tilby sin egen smartdør-løsning, basert på ID Lock. 

– Vi ble kontaktet av dyktige gründerne for om lag ti år siden og gikk inn etter hvert inn på eiersiden fordi vi trodde på ideen. Men alt lenge før det, rundt årtusenskiftet, hadde vi utviklet en egen smart sensor beregnet for vinduer og dører, kalt Borg. Du vet, “my home is my castle,” smiler direktøren.

Dette var før smarttelefonens tid, så varslingen var basert på SMS-meldinger. Mest imponerende var kanskje at sensorer merket forskjell på om en fotball traff vinduet under lek, eller om det var en innbruddstyv som svingte brekkjernet. Lydfrekvensbildet på vennligsinnet lyd og forsøk på innbrudd ble tydelige under testingen på Sintef’s laboratorium.

Borg ble imidlertid ingen stor suksess. Sensoren, som NorDan hadde fått patentert, viste seg likevel å være så ømfintlig at den måtte tilpasses hver enkelt bolig – av montør. Det ble for omstendelig og kostnadskrevende.

– Det var egentlig en kjempeide, og vi trodde på storsalg. Men vi var rett og slett for tidlig ute i forhold til teknologien, konstaterer Rasmussen.

Med ID Lock har imidlertid brikkene falt på plass. ID Lock 150-serien er markeders mest moderne digitale dørlås og funker mot både Z-Wave- og Zigby-moduler. Dessuten er den utviklet for norske forhold og takler både regn, vind og sprengkulde. 

En smart samarbeidspartner

NorDan har i dag et samarbeid med Rackit, en komplett leverandør av smarthussystemer som leverer markedets mest komplette løsning for smarthjem, sikkerhet, lyd og nettverk.

– Rackit er den eneste aktøren vi kjenner til som selger FG godkjent alarm og komplett SmartHjem i samme løsning. Velger du dører med ID Lock, har du en «Future Proof» bolig – du kan bygge systemet videre slik at du får et komplett smarthjem.

– Vi ønsker å dytte fart i en bransje som er litt trege til å gripe det som er nytt. Boligutviklere som ønsker å ta en posisjon som framtridsrettet og kundeorientert, har nå en unik mulighet til å differensiere seg og få medieoppslag. Vår ledestjerne er Perfekt Samspill med samarbeidspartnere, leverandører og kunder. Det er dette det handler om.

– Hvorfor valgte dere Rackit som partner?

–  Vi har fulgt Rackit siden starten i 2016. Selskapet er en seriøs aktør som har dyktige folk med solid erfaring fra både smarthus- sikkerhetsbransjen. Og aller viktigst: De samarbeider med verdens største aktør innen sikre hjem, alarm.com. og over åtte millioner hjem bruker alarmsystemet deres, Dette gir oss trygghet for at alle oppdateringer og selve brukeropplevelsen er optimalisert. Alarm.com responderer raskt, og vi er stolte over den gode dialog med en global aktør.

– Nå har du mulighet til å tilby kundene startpakke på et smarthus. Med i pakken følger ferdig kravspesifikasjon til elektriker, slik at alt er klart for sømløs installasjon. Dette er en unik sjanse til å tilby boligkjøperne det lille ekstra og få flere fornøyde kunder!

Den trygge følelsen

NorDan og sikkerhet har i mer enn et halvt århundre vært to sider av samme sak. Det første toveis-svingende vinduet, NorDan Perfekt, ble lansert i 1961, dette vinduet hadde sju lukkebolter og ga selskapet en unik posisjon. Nå skal rollen som innovativ bransjedriver styrkes – gjennom smarthjem teknologi.

– Å ta i bruk slik teknologi for å utvikle kloke, sikre løsninger har gitt oss en ny arena. El-dører vil være viktig for merkevarebyggingen vår framover, særlig mot yngre målgrupper. Interessen for ny teknologi er stor her, vi merker det i trafikken på nettsiden vår. Og bare se hvor ivrige de mest tekno-interesserte er til å legge nyanskaffelsene sine ut på sosiale medier!

– Men er folk flest trygge med tanken på en elektronisk løsning?

– Vi har helt klart en kommunikasjonsoppgave her. Mange føler seg usikre på det som er nytt. Virker alt, alltid? Når du står ute i regnet med et barn på hver arm, vil du ikke møte en lås som ikke slipper deg inn, sier Rasmussen.

Med feilprosent på under én prosent og døgnåpen servicetelefon er imidlertid faren for ubehagelige opplevelser liten. Og organisasjonen er drillet, forsikrer direktøren.

– Vi har brukt mye tid på å etablere den gode kundeopplevelsen – egne opplæringsprogram, e-læringsmoduler internt, masse klipp på YouTube. En av de viktigste oppgavene har vært å lære opp kundesenteret vårt på lås, slik at menneskene der kan stille diagnoser. Problemet er gjerne software-relatert, da fikser vi det hele online. Og skulle det være behov for husbesøk, har vi et landsdekkende apparat.

Fabrikkmontert lønner seg

Flere og flere boligeiere skifter ut nøkler med elektronisk dørlås. De store elektrokjedene har tatt inn store partier av ID Lock med tanke på rehabiliteringsmarkedet. Rådet fra Rasmussen og NorDan er likevel klart:

– Vi anbefaler å velge fabrikkmontert løsning i stedet for å kjøpe vanlig dør og så og ettermontere smartlåsen selv. Da unngår du at det oppstår feil. Den fagmessige utførelsen er på topp, og du får en løsning som leveres med FG-godkjent lås. Du slipper også å måtte kaste originallåsen som fulgte med døra. Og faktisk sparer du penger – fabrikkmontert løsning er i sum rimeligere enn hva det koster å ettermontere.

Miljøet i fokus

I sin tid medførte sikkerhetsvinduet at man kunne få lavere forsikringspremier. Nå ser NorDan på tilsvarende muligheter for smartdører og er allerede i dialog med forsikringsselskapene.

Et annet aspekt som for mange er minst like interessant, er hensynet til miljøet. I dag er forbrukerelektronikk blant plastverstingene, det kastes dingser og duppeditter i altfor store mengder. Integrerte løsninger med komponenter som har lang levetid er derfor et klart pluss i det grønne regnskapet.

– For oss er miljøaspektet utrolig viktig, vi har en egen strategi her.

Fordelen med et komplett låsesystem er også av vi har 100 % oversikt over produktene som inngår og hvordan de skal resirkuleres.

Ser vi på ID Lock som startpunktet for en komplett smarthjem løsning, blir miljøregnskapet enda mer relevant. 

– Den mest miljøvennlige energien er den man ikke bruker. Med smarte koplinger mellom vindu og ovner kan du effektivisere oppvarmingen av boligen. Og du kan integrere den med NorDan Screen i vinduet, da slipper di å bruke energi på nedkjøling.

– Hva med produksjonskapasitet og leveringsdyktighet om salget nå skulle tas helt av?

–  ID Lock AS har en unike kvaliteter, og vi kan levere betydelige volum uten problemer. Våre smartdører leveres fra to av konsernets dør fabrikker som innebærer at produksjonskapasiteten er høy. 

Vi rekker et kosespørsmål helt til slutt. – Blir det sånn som med vinylplatene, tror du, at den gamle husnøkkelen får sin egen retro-nisje?

He he, det vil i så fall ta en stund før det skjer.  Det er 2,4 millioner hus i Norge og hundre tusenvis av andre bygg,  så vi snakker om  mange, mange år før smartlås er allemannseie!

id_lock_150_sort

Fra Smartdør til Smarthjem

Så enkelt kommer du igang med ditt nye smarthjem

Kom i gang

Lett å håndtere

NorDan og Rackit gjør det trygt og enkelt å installere Smarte hjem

Smart på 1-2-3
NorDan