Ansatte fabrikken Moi

Vurderinger rundt likestilling og mangfold i NorDan

Vi er etter likestilling og diskrimineringsloven forpliktet til å kartlegge og redegjøre status i bedriften, og ha en aktivitetsplikt dersom vi avdekker diskriminering eller hinder for likestilling. Redegjørelsen skal være anonym og dette begrenser noe nøyaktigheten i tallene som vises.

Bryter en ned på alle variabler som for eksempel påvirker lønn vil utvalgene bli for små til at det ikke er gjennomsiktig. Vi må derfor analysere på større utvalg med ulike faktorer for så å se resultatene i sammenheng.

Likestilling i bransjen

Innenfor snekkerfaget er det omkring 10% kvinner og 90% menn som tar fagbrev (2018) innen byggenæringen.

I bygge- og anleggsnæringen er kvinneandelen på 8-9% totalt sett, og kun 2% på fagarbeidersiden (BNL). Vi er i en næring der andelen av menn er høy og dette påvirker vår mulighet til kjønnsbalanse i NorDan AS.

Vi kjenner ikke til noen lønnsstatistikk for bransjen, men i Norge var forholdet:

I 2021 hadde kvinner en gjennomsnittlig månedslønn per heltidsekvivalent på 51 740 kroner, som utgjør 87,9 % av gjennomsnittlig månedslønn per heltidsekvivalent blant menn.

Kilde SSB Fakta om likestilling – Statistisk sentralbyrå (ssb.no)

Kjønnsbalanse i NorDan

Vi har to hoveddeler i selskapet: produksjon og administrasjon. Produksjonen består av 3 fabrikker og administrasjonen deles normalt opp i salg og andre funksjoner.

Oversikten nedenfor viser de ulike enhetene med prosentvis fordeling av kvinner og menn samt totalt antall ansatte (tall for oktober 2022).

Kvinneandel er økt med 1-2% på de ulike fabrikkene fra 2021. I administrasjonen/salg er det redusert med 2%. Av de som er registrert sluttet i 2022 er 29% kvinner. I produksjonen har 50% av de ansatte fagbrev, av disse er 12% kvinner.

Rekruttering

I 2022 er det blitt ansatt 77 personer. Av disse er det 25% kvinner. 17 i salg/administrasjon og 60 i produksjonen.

Utdanning

NorDan har egen lærlingeskole der vi ansetter rett etter 10 klasse og lærlingene går 4 år. Vi har også relativt mange som tar fagbrev som voksne.

I 2022 har 16 lærlinger bestått fagprøve. 2 av disse er gjennom lærlingskolen og 14 som ansatte. Andel av kvinner er på 19% og den samme prosentandelen gjelder for personer med bakgrunn utenfor EU/EØS området.

Ansatte i NorDan kan også søke støtte til å ta fag på høyskole/universitet. Vi har godkjent alle slike søknader, og har per nå 1 kvinne.

Per nå har vi en kvinne som deltar på fag innen fagskoleutdanning.

Fabrikk ansatt NorDan Moi

Lønn

Å gi en «riktig» sammenligning er vanskelig. Når vi tar hensyn til de fleste variabler som har betydning for lønn blir utvalgene så små at det ikke blir anonymt. Faktorer som utdanning, personalansvar, resultatansvar, fagansvar, ansiennitet, attraktivitet i arbeidsmarkedet mv, vil ikke komme fram som egne kriterier. Vi har delt opp i grupper der en eller to av disse faktorene er kriteriet for inndelingen.

Vi har tarifflønn i produksjonen. Her er det formell utdannelse og ansiennitet som er kriteriene for lønnsfastsettelse. Enkelte fagbrev gir tillegg slik at vi er konkurransedyktige i arbeidsmarkedet, og for å stimulere til å ta fagbrev i områder hvor vi har behov for mer kompetanse. Det er også et likt tillegg for de som har ansvar som teamleder. For avdelingsledere er det en matrise for lønn som bygger på faglige kvalifikasjoner, avdelingens størrelse og ansiennitet.

I administrasjonene er det individuell lønnsfastsettelse. Før en lønn blir fastsatt sammenligner vi internt ut fra om stillingen har personalansvar, fagansvar, utdanningsnivå, spisskompetanse, erfaring (ansiennitet), lokasjon, resultatansvar og fagområde. Utfra personer som har sammenlignbare stillinger defineres det en lønnsramme som stillingen bør ligge innenfor. Vi ønsker ikke at en ansettelse skal føre til at andre ansatte må justeres for at vi har et lønnsgap som ikke kan begrunnes. Ligger søkeren sitt krav utenfor vår ramme vil vi ikke kunne ansette.

Deltid

Vi har per 1.1.2023 ingen vi vet jobber deltid og ønsker større stilling.

Vurdering

Vi rekrutterer i all hovedsak lokalt der vi har virksomheter. Det gjør at vi til en stor grad blir et speilbilde av der vi er etablert. Bransjen vi hører til har også sine særtrekk der en lav kvinneandel og stor andel av fagarbeidere er noe av det som er mest tydelig. Sammenligner vi med bransjen vår har vi en relativt stor kvinneandel på 26% (ca. 9% i bransjen). Vi har høy andel kvinner med fagbrev (12%) mot bransjen (2%) selv om tallet ikke er bra i seg selv.

NorDan