Spar energi med riktige vinduer

Føler du at du må skru opp varmen til det ytterste for å holde temperaturen oppe i huset? Eller opplever du at det er kaldt og trekkfullt rundt vinduene? Dette kan være tegn på at det er på tide å bytte ut dine gamle vinduer. 

I følge Enova, kan gamle, dårlig isolerte vinduer stå for opptil 40 prosent av det totale varmetapet i en bolig. Dermed kan det å bytte til riktige vinduer være nøkkelen til betydelige besparelser på strømregningen – både på kort og lang sikt.

Vinduer spiller en stor rolle når det kommer til energiforbruk i et hjem. Men hva er det som gjør et vindu “riktig” når det kommer til energieffektivitet? For å forstå det, er det viktig å se på faktorer som u-verdi, glassoppbygging og isolasjonsevne i et vindu.

Hva er u-verdi?

U-verdi er en viktig faktor som beskriver vinduets energieffektivitet og forteller hvor mye varmeenergi som slippes ut av produktet. Jo lavere u-verdi, desto bedre isolasjonsevne har vinduet.

 I henhold til byggeforskriftene på 80-tallet, hadde vinduene krav på U-verdi på 2,4. Sammenliknet med dagens krav på 0,8, er forskjellen på varmeisoleringen betydelig større fra vinduer laget på 80-tallet.

Mer komfortabelt og mindre utgifter

Resultatet er at et hus som har vinduer med u-verdi på 0,8 vil kreve mindre oppvarming, og derfor også lavere energikostnader.
I tillegg til energibesparelser, vil investeringen i vinduer med lav u-verdi bidra til et mer komfortabelt innemiljø.

3-lags glass gir bedre isolasjonsevne

Riktig valg av glass spiller en avgjørende rolle i både energieffektivitet og isoleringsevne til et vindu. Bruk av 3-lags glass i vinduer gir betydelige fordeler sammenlignet med 2-lags glass. Det ekstra glasslaget skaper et isolerende luftrom som reduserer varmeoverføringen mellom ute og inne. Dette er med på å gi vinduer med 3-lags glass enda lavere u-verdi, og dermed bedrer isolasjonsevnen ytterliggere.

Hvor mye kan du spare?

Ved å investere i vinduer med god isolasjonsevne kan du forbedre inneklima og redusere behovet for oppvarming, og dermed spare energi. Samtidig vil mindre bruk av energi bidra til å redusere klimagassutslipp fra din bolig, noe som vil også være bra for miljøet.

Lurer du på hvor mye du kan spare ved å bytte ut dine eksisterende vinduer? Bruk NorDan sin energikalkulator som hjelper deg å beregne hvor mye energi og klimagassutslipp du kan spare.

Reduser strømregningen

Så neste gang du ser på strømregningen og ønsker å gjøre noe med den, ikke glem å vurdere vinduene dine. Med riktige vinduer kan du få et bedre inneklima og betydelig lavere energiforbruk. Få inneklimaet på topp og reduser strømregningen med riktige vinduer – en investering som lønner seg på kort og lang sikt!

NorDan