Glass

Stort utvalg, unike egenskaper

Ved kjøp av nye vinduer er det mye man må tenke på. Av alle avgjørelsene man må gjøre ved et vinduskjøp, kan valg av glass være det enkleste å overse. Man er ofte ikke klar over hvilke glassalternativer det finnes og tenker ofte at glass er bare glass.

Glass kan ha flere egenskaper og funksjoner, men en av de viktigste funksjonene er isoleringsevnen og energibesparing. NorDan anbefaler alltid 3-lags glass, uavhengig om det er nybygg eller rehab. Med 3-lags glass får du ikke bare bedre bokomfort, hvor du slipper kaldras og kan møblere helt inntil vinduene. Vinduene er også bedre isolert og holder varmen inne i boligen, du sparer strøm på oppvarming og oppnår bedre innemiljø.

I tillegg til riktig isolerings- og energibesparingsevne, kan glass ha andre funksjoner og gi en enda bedre bo komfort. Hos NorDan kan du velge glass som oppfyller dine individuelle behov slik som lydreduksjon, personsikkerhet, innbruddsikkerhet eller solglass.

Sikkerhetsglass

Sikkerhet er et viktig kriterium når det gjelder vinduer. Sikkerhetsglass finnes i ulike utførelser for beskyttelse mot påkjenninger som fall, personskade ved kollisjon, innbrudd og hærverk. De vanligste glasstypene innen sikkerhetsglass er laminert og herdet glass.
Laminert glass består av to eller flere lag med glass som limes sammen med en spesiell folie. Når laminert glass knuser, holder glasspartiklene seg samlet og glasset er fortsatt sterkt nok til å holde innbruddstyver ute. Det minimerer også risikoen for kutt og forhindrer fall gjennom glasset.

Herdet glass er et vanlig floatglass som hetes opp til ca. 650 grader Celsius og som deretter raskt kjøles ned. Det gjør at glasset blir opptil 6 ganger så sterkt som vanlig glass av samme tykkelse. Når herdet glass knuser, blir glasspartiklene mange, små og relativt ufarlige.

Solglass

Rom med store vindusflater som er vendt mot sør, er ofte eksponert for mye varme og lys som stråler inn. Slike rom kan være ubehagelig å bo eller arbeide i. Stadig forbedrede byggemetoder og konstruksjoner resulterer i bygg med bedre varmeisolasjon og økt behov for kjøling om sommeren. Ved å velge solglass til dine vinduer kan du oppnå stabil varmebalanse og samtidig slippe inn godt med lys. Solglass stopper ca. 70% av solvarmen og gir en merkbar positiv effekt på innemiljøet.

Lyd- og støydempende produkter

Å leve i støyfulle områder kan være skadelig for vår helse. Samtidig har få av oss kjennskap til at vinduer er et av de svakeste punktene i et bygg, når det gjelder støy. Velger du støydempende vinduer fra NorDan, får du støyreduksjon på ca. Rw +Ctr 38 dB, avhengig av produktvalg.

Viktig å nevne er at NorDan alltid oppgir lydverdien for hele produktet – glass, karm og ramme – ikke bare for glasset.

Selvrensende glass

Store vindusflater kan være vanskelig å rengjøre, spesielt i høyden, hvor det er vanskelig å komme til. Men forestill deg at ved hjelp av litt sol og regn blir glasset rent av seg selv. Bioclean er et selvrensende glass som ved hjelp av UV-stråling frigjør smuss på glasset, mens regnet skyller glasset rent. Resultatet er rene vinduer som krever mindre rengjøring.

(Det er viktig å huske at Bioclean glass skal kun vaskes med mildt vaskemiddel og alle kjemiske produkter slik som husvask må unngås. Bioclean glass må tildekkes om arbeid som kan føre til skade på belegg utføres (feks v/maling, sliping, ol)).

Antidugg glass

På dager med kalde og klare netter med høy luftfuktighet kan det oppstå kondens på utsiden av glasset på vinduer. Godt isolerte vinduer med lav u-verdi slipper gjennom mindre varme. Da blir glasset varmere på innsiden og kaldere på utsiden, noe som danner kondens på utsiden av glasset.

Med et kondensreduserende belegg på det ytterste glasset i vinduet reduseres danning av dugg på utsiden betraktelig. Belegget hjelper glassoverflaten med å holde temperaturen høyere enn duggpunktstemperaturen, slik at det ikke dannes kondens. Med antidugg glass kan du derfor nyte klar utsikt fra dine vinduer året rundt.

OBS! Antidugg glass må håndteres med forsiktighet. Glasset må ikke skrapes og skal tildekkes ved utføring av arbeid som kan føre til skade på belegg. (feks v/maling, sliping, ol).

Dekorative glasstyper

Hvert vindu tjener sin hensikt og det er ikke alltid man ønsker et helt klart glass i de mer private rom. Spesielle og dekorative glasstyper slik som etset glass og Cotswold glass er også tilgjengelig på forespørsel.

NorDan